Radionica za djecu

U Osnovnoj školi „Savin Bor“ – opština Petnjica, 29.03.2024. godine održana je radionica pod nazivom „Verbalna i neverbalna komunikacija“. Radionica je održana u sklopu projekta "Dijalog i umijeće dobre komuniacije kao osnova za društvo bez predrasuda i etničke distance" čiji je nosilac Samela Mehović.

 

 

 

 

Održana samostalna izložba Selvera Kardovića u okrivu projekta "Fermen II"

31.03.2024. je u Rožajama održana izložba pod nazivom "Fermen II", koja je predstavljala rad umjetnika Selvera Kardovića. Izložba je bila rezultat dugotrajnog rada i istraživanja umjetnika, a predstavila je intrigantan spoj tradicionalnih i savremenih umjetničkih pristupa.
Selver Kardović, poznat po svom originalnom izričaju i dubokom angažmanu u istraživanju identiteta i kulture, svojom izložbom "Fermen II" nastavio je istraživati teme koje su mu bliske. Izložba je bila sastavni dio projekta koji je podržan od strane Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava, što dodatno naglašava njenu važnost u kontekstu društvenih i kulturnih pitanja.
Svojom izložbom "Fermen II" u Rožajama, Selver Kardović pokazao je kako umjetnost može biti snažan alat za promicanje razumijevanja, tolerancije i uvažavanja različitosti u lokalnoj zajednici i šire.

Barski nišani u kontekstu analize i vremena

Nakon obilaska, fotografisanja, prikupljanja arhivske građe, dokumentovanja, štampan je Zbornik radova „Barski nišani u kontekstu analize i vremena“, u tiražu od 250 primjeraka. Zbornik su priredili Goran Pajović i Burhan Čelebić, a izdanje u pdf. formatu, može se preuzeti sa www.glasmrkojevica.me/wp-content/uploads/2024/02/Barski-nisani_zbornik_pregled_za-web.pdf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Narodne igre Prokletija

Završni događaj predviđen projektom “Narodne igre Prokletija”, čiji je nosilac NVO “Inicijativa za bolje i humanije društvo”, upriličen je 21.03.2024. godine, u JU Centar za kulturu “Husein Bašić” u Plavu. Dvadesetak djece školskog uzrasta prikazalo je uvježbane koreografije narodnih kola različitih etničkih zajednica sa područja Prokletija.
Snimak sa manifestacije se može pogledati na:

 .

 .

 .

.

O baladama Albanaca u Crnoj Gori

Dr. Ismail Doda nedavno je predstavio svoje monografsko istraživanje "Baladat popullore te shqiptarët në Malin e Zi (II)” koje predstavlja nastavak prethodne zbirke “Balada popullore të shqiptarëve në Malin e Zi (I)” objavljene 2022. godine.
Kroz ovo monografsko istraživanje autor pruža značajan doprinos proširenju naučnih saznanja o baladama Albanaca u Crnoj Gori, istovremeno otkrivajući nepoznatu etnokulturnu dimenziju koja obogaćuje albanski svijet.

 

 

 

 

 

 

 

 

Koncert pod nazivom ,,U susret Ramazanu - Dođi najdraži"

U Bijelom Polju, u Velikoj sali Centra za kulturu,  održan je koncert pod nazivom ,,U susret Ramazanu - Dođi najdraži", koji je  organizovao Samir Zaimović. Na ovom projektu su, kroz  spoj umjetnosti, duhovnosti i zajedništva, učestvovali hor  i dramska sekcija koji su imali priliku da predstave repertoar ilahija i kasida kao i ,,Priče o Ramazanu".

 

 

 

 

Sevdah za dušu

U Centru za kulturu „Vojislav Bulatović Strunjo“ u Bijelom Polju, 21.02.2024. godine, održan je koncert „Sevdah za dušu“. Uz klavirsku pratnju prof. Miloša Vojinovića poznate sevdalinke je interpretirala Saška Rakonjac. Koncert je realizovan kao projektna aktivnost Hajrije Fetić.

 

 

 

 

Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava

Ulica slobode 85
Podgorica
Crna Gora
Telefon: +382 20 664 362
Faks: +382 20 664 362
mail fondzamanjine@t-com.me