Елмир Куртагић, в.д.  директора Фонда за заштиту и остваривање мањинских права у разговору за Дневне новине истакао да је Фонд, од свог оснивања 2008. године финансијски подржао преко 1600 пројеката, и тиме значајно допринио очувању и развоју националних, етничких, културних, вјерских и језичких посебности мањинских народа и других мањинских националних заједница и њихових припадника, али и развоју мултикултуралности, мултиетничности и мултиконфесионалности црногорског друштва.

Он напомиње да је рад Фонда знатно унапријеђен доношењем Закона о измјенама и допунама Закона о мањинским правима и слободама 2017. године, те да ће се у наредном периоду, између осталог, радити на унапређењу квалитета реализације пројеката, као и на јачању административних и стручних капацитета.

Веома узнемирени и огорчени сазнањем да су у Улцињу, између сриједе и четвртка (10. и 11. фебруара 2016.године) почињена гнусна недјела, на начин што је насилно истргнута и уклоњена албанска застава са просторија Националног савјета Албанаца у Црној Гори, као и да су нападнуте просторије Демократског савеза у Црној Гори, Фонд за заштиту и остваривање мањинских права и запослени у Фонду, најоштрије осуђују те вандалске чинове.

Управни одбор Фонда за заштиту  и остваривање мањинских права расписао је II конкурс за  расподјелу средстава за финансирање и суфинансирање пројеката у 2014.  години.  Ви  сте,    господине    Радовићу,  ову  нашу  редовну  активност искористили као повод да  и прије расписивања  конкурса  позовете безмало  све водеће институције у Црној Гори  и  грађане, не би ли их “спасили” од предстојеће расподјеле, унапријед је оцијенивши, Вама својственим вокабуларом , а не нудећи при том нити један ваљан аргумент.   Знате, када чулност досегне границе толеранције,   чињенице и докази, не само код Вас, већ уопште, постају апсолутно небитни и неважни, уступајући мјесто вулгарном   етикетирању. И уопште, никада људи нијесу лакше етикетирани као у Вашој изведби, уочи сваке па и ове расподјеле. Притом,    ни сами не вјерујете својим тврдњама, па је Ваша НВО и овог пута конкурисала за  додјелу средстава  код  овог  Фонда,  само  из  једног јединог разлога, да би имали прилику да нас опет тужите, унапријед незадовољни расподелом,   иако и сами знате да Ваш пројекат неће проћи формално- правне услове.     Истина  највише  боли,  па  допустите  да  цитирамо  један  поднесак  из адвокатске праксе :“ Огртач неистине је свуда пун рупа, и што га човјек више растеже на једној страни да би се покрио неистином, то ненадано на другој страни открива сву биједу своје голотиње.“  У Вашем случају, ово је попримило одвећ вулгарне размјере.

Реаговање Фонда за заштиту и остваривање мањинских права на текст НД Вијести под насловом ,,Дијеле новац усред кампање,, од 14.05.2014.

Реаговање на чланак НД Вијести под насловом  ,,Дијеле новац усред кампање,,

Чланак ДН Вијести

Фонд за заштиту и остваривање мањинских права

Улица слободе 85
Подгорица
Црна Гора
Телефон: +382 20 664 362
Факс: +382 20 664 362
маил fondzamanjine@t-com.me